Koiton Laulun logo
 

Ajankohtaista
Koiton Laulu
Historiaa
Harjoitukset
Johtaja
Tarvitsetko esiintyjää?
Mukaan laulamaan!
Kuvat
Äänite/julkaisuluettelo
Yhteystiedot

Kuorolaisille

 

in English


AJANKOHTAISTA

Aseettomat kädet

 

Tie Tammisaareen -muistotapahtuma punavankimuistomerkillä

Tammisaaren vankileiri oli alun perin tilapäinen sijoituspaikka, johon koottiin valtiollisista rikoksista epäiltyjä Suomen kansanvaltuuskunnan puolella kansalaisota/luokkasota/sisällissodassa taistelleita punakaartilaisia tai Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen paikallishallintoon kuuluneita henkilöitä. Enimmillään Tammisaaren vankileirillä oli 20.–24. kesäkuuta vuonna 1918 yhteensä 8 597 vankia eli 11 prosenttia punavankien kokonaismäärästä. Määrä laski 1920-luvun alussa armahdusten vuoksi. Olot vankileirillä olivat poikkeuksellisen surkeat ja kuolleisuus korkea: vankeja kuoli nälkään ja tauteihin kesäkuun ja joulukuun välisenä aikana vuonna 1918 yhteensä 2 873 henkeä, eli joka kolmas. (Wikipedia)

 • 11.00 Alkumusiikki, Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunta
 • 11.15 Valittaa täytyy totta (virsi 381
 • 11.20 Muistopuhe (arkkipiispa Kari Mäkinen)
 • 11.35 Kukkatervehdykset
 • 12.00 Kuoroteos Tie Koiton Laulu ja Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunta KANTAESITYS
 • 12.30 Kenttälounas
 • 14.00 Seminaari Tammisaaren varuskunnassa

 

Koiton Laulu katsoo sisÄllissotaan – muistovuoden konsertin teemana toipuminen

KOITON LAULUN KONSERTTI ASEETTOMAT KÄDET SU 10.6. KLO 17

Balderin sali (Aleksanterinkatu 12, Helsinki)

 • Johtaa Tomas Takolander
 • Äänisuunnittelu Joonas Outakoski
 • Puhallinyhtye

Liput

 • Kuorolaisilta ja ovelta 25 € / 20 €
 • Tiketistä alk. 27,50 € / 21,50 € (sis. palvelumaksun) www.tiketti.fi

Sisällissodan muistovuosi näkyy Koiton Laulun kevätohjelmistossa. Kuoron Aseettomat kädet -konsertti pohtii sisällissodasta toipumista. Konsertti järjestetään Balderin salissa sunnuntaina 10.6. klo 17.

Kuoron taiteellisen johtajan Tomas Takolanderin uusi, Tammisaaren punavankileiristä teemansa saanut sävellys Tie kantaesitetään Tammisaaren vankileirin muistojuhlassa konserttia edeltävänä päivänä lauantaina 9.6. Sävellys kuullaan myös osana Aseettomat kädet -konserttia.

Tie on Tammisaaren punavankileirin muistomerkin hoitoyhdistyksen muistojuhlaan tilaama sävellys. Kuorolle ja puhallinyhtyeelle kirjoitettu teos yhdistää temaattisia aiheita eri lähteistä: aikakauden suositut marssilaulut kohtaavat Tammisaaren leirillä kirjoitetun punavankilaulun ja kansanlaulun. Sävellys päättyy Kantelettaren teksteihin, joissa kärsimyksen ja murheen resignaation kautta pyritään saavuttamaan puhdistava katharsis. Teoksessa on mukana huippumuusikoista koottu puhallinyhtye.

Aseettomat kädet -konsertissa sisällissodan ja vankileirien muistamisen lisäksi kuoro kysyy, mikä edisti sodanjälkeistä toipumista ja mikä sitä nykypäivänä taas uhkaa.

Suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvo- ja demokratiakehitys on ollut viimeisen sadan vuoden aikana huikean nousujohteista. Tie ei ole ollut mutkaton, mistä huolimatta edistysaskeleet, kuten peruskoulu ja sosiaaliturva, ovat joskus olleet jopa harppauksia.


Viime aikoina demokratia ja tasa-arvo tuntuvat ottaneen takapakkia. Konsertin ohjelmassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi turvapaikanhakijoiden asemaan, äärioikeistolaiseen liikehdintään ja seksuaaliseen tasa-arvoon.

– Uuden musiikin luominen ja esittäminen on minulle ylpeyden aihe ja kuorolle kunnia-asia. Lähes joka konsertissa kantaesitämme uutta musiikkia ja suurin osa tämänkin konsertin ohjelmistosta on 2000-luvulla sävellettyä, Koiton Laulun taiteellinen johtaja Tomas Takolander sanoo.

Konsertin järjestämistä tukee Kansan Sivistysrahasto.

 

Toni Edelmann
kuva: Risto Vuorimies

TONI EDELMANN ON KUOLLUT

Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut 71-vuotiaana. Hän oli Koiton Laulun johtaja lähes koko 70-luvun.

Toni Edelmann oli maamme monipuolisimpia säveltäjiä. Hänen tuotannossaan lajit ja tyylit sekoittuvat, sillä hän oli yhtä taiturillinen laulelmien, kuoromusiikin, elokuvamusiikin sekä teatteri- ja tanssituotantojen musiikin kirjoittajana. (Suomalaisen Musiikin Tiedotuskeskus 2000).

Toni arvioi tuotantonsa olevan yli 2 500 teosta, joukossa runsaasti mm. Einari Vuorelan runoihin sävellettyjä lauluja sekä kaikki Shakespearen sonetit. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian julkaisemassa Laulun ohjelmistoluettelossa hänet mainitaan luvussa Keskeinen kotimainen laulumusiikki.

 

Kuorolaulun voimaa Kustaankartanon palvelukeskuksessa

Koiton Laulu toteutti vuoden 2016 lopussa ja 2017 alussa Kustaankartanon palvelukeskuksessa Kuorolaulun voimaa -hankkeen. Sitä tuki Suomen Kulttuurirahasto Taidetta hoitolaitoksiin -apurahalla. Projektin vetäjä oli teatteripedagogi ja ohjaaja (AMK) Emma Paju-Torvalds. Hankkeeseen osallistui myös lapsiryhmä Päiväkoti Timoteista. Kuoro oli 8 kertaa palvelukeskuksessa.

 

Tomas Takolander Koiton Laulun taiteelliseksi johtajaksi

Koiton Laulu on valinnut Tomas Takolanderin kuoron taiteelliseksi johtajaksi kolmivuotiskaudeksi 1.2.2017 lähtien. Kapellimestari ja säveltäjä Kaapo Ijaksen kausi taiteellisena johtajana päättyi vuoden 2016 lopussa. Hän jatkaa menestyksekkäitä orkesterinjohdon opintojaan Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.

Tomas Takolander on musiikin moniottelija. Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi valmistunut Takolander työskentelee laulajana, kitaristina, pianistina, trumpetistina ja kapellimestarina. Esiintymisen ohella säveltäjänä, sovittajana ja pedagogina toimiva Takolander tekee yhteistyötä lukuisten suomalaisten ja ulkomaisten etu- ja takarivin muusikoiden, säveltäjien, kuoron- ja orkesterinjohtajien, tanssijoiden ja sirkustaiteilijoiden kanssa.

Takolanderin sävellystuotannossa on perinteisempien teosten rinnalla mm. teos sinfoniaorkesterille ja ilma-akrobaatille. Hänellä on laaja kokemus klassisesta ja oman aikamme musiikista sekä afroamerikkalaisesta ja latinalaisamerikkalaisesta musiikista. Hän jatkaa Koiton Laulun taiteellisena johtajana monipuolisesti musiikkia lähestyvien luovien ja esiintyvien taiteilijoiden sarjaa.

 

KAAPO IJAS KAPELLIMESTARIKILPAILUSSA LONTOOSSA

Koiton Laulun taiteellinen johtaja Kaapo Ijas osallistui 15. - 17.11.2016 kapellimestarikilpailuun, jonka nimi on The Donatella Flick LSO Conducting Competition. Kilpailusta todetaan, että se on "The World's Leading Conducting Competition". Hakijoita oli yli 200 ja Kaapo hyväksyttiin ensimmäiseltä varasijalta kahdenkymmenen joukkoon. Hän oli ainoa pohjoismainen kilpailija

Kaapo Ijas selvisi kilpailussa kymmenen parhaan joukossa välierään. Finaalista hän jäi rannalle.

 

LEVYN UUDELLEEN JULKAISU

 • Love Recordsin 50-vuotisjuhlien kunniaksi julkaistaan vuonna 2016 kaikki Loven sinkut, joita on 350 levyä. Koiton Laulun sinkku oli huoltoasemien jukebokseissa suosittu. Levyjä julkaistaan rajoitettu määrä ja ne ovat numeroituja.

 • Love Records - Kaikki Singlet 4

  • Saarenmaan valssi, Virta (p1976 syyskuu)
    • Love Records LRS214
    • tuottaja: Hasse Walli, äänittäjä: Ronnie Kranck
    • Remasterointi: Pauli Saastamoinen 2016
    • Äänitetty keväällä 1976 Finnlevyn studiossa Kulttuuritalossa
    • Orkesteri: Esa Helasvuo, piano, Tero Sarikoski, rummut, Antti Hytti, basso, Aaro Kurkela, harmonikka, Sakari Kukko, alttosaksofoni, huilu, ?, jouset, ?, vasket
   • A1 Saarenmaan valssi
    • Koiton Laulu, johtaja: Erkki Melakoski, sol. Kari Ylönen
    • Säv. Valgre, Raimond, sov. Melakoski, Erkki, san. Vaarandi, Debora, suom. Kortesniemi, Ilkka]
   • B1 Virta
    • Koiton Laulu, johtaja: Toni Edelmann, sol. Anja Packalèn
    • Säv. Kolmanovski, Edvard, sov. Edelmann, Toni, san. Jevtušenko, Jevgeni, suom. Eskola, Liisa - Rahikainen, Esko

 
TONI EDELMANN 70 VUOTTA - juhlalevy

Valoniemi

Valoniemi

 

Koiton Laulua 70-luvun johtanut Toni Edelmann täytti 70 vuotta 25.10.2015. Juhlan kunniaksi julkaistiin uusi levy Valoniemi (IKKOCD001), jonka on kustantanut Punkaharjun Valoniemessä sijaitseva Itä-Karjalan kansanopisto.

Levyllä on kolme kappaletta

 1. Hymni Valoniemelle
  säv. Toni Edelmann, san. Mikko Koivusalo
  - Koiton Laulu
  - Kaapo Ijas, kuoronjohtaja
  - Tuija Rantalainen, piano
 2. Valoniemen valssi
  säv. Toni Edelmann, san. Mikko Koivusalo
  - Koiton Laulu
  - Kaapo Ijas, kuoronjohtaja
  - Tuija Rantalainen, piano
 3. Järvimusiikkia (Cyclical Landscape II)
  Omistettu Casimir Edelmannille
  säv. Ilari Edelmann
  - Ilari Edelmann, piano

Levyn kannet on suunnitellut Tuomas Karppinen, joka on käyttänyt luovuuttaan myös mm. Koiton Laulun konserttijulisteiden suunnitteluun.

http://tuomaskarppinen.net/portfolio/koiton-laulu/

 

Samaa maata asustamme

Perjantaina 17.10.2014 Koiton Laulu piti konsertin Savoy-teatterissa

Koiton Laulu & Arts Orchestra, johtajana Kaapo Ijas. 

"Aikoja, korkeita säveliä" on osa Turvapaikka-kantaattia. 

Teksti: Hanna Weselius - Musiikki: Kaapo Ijas. 

Taltiointi on Turvapaikka-kantaatin kantaesityksestä Helsingin konservatorion salista 14.12.2013.
Koiton Laulun ystÄvÄt JA MEDIA

Haluatko säännöllisesti tietoa Koiton Laulun esiintymisistä ja muista tapahtumista? Lähetä sähköpostiosoitteesi Kimmo Salmiolle osoitteeseen kimmo.salmio@koitonlaulu.fi.
KOITON LAULU FACEBOOKISSA

Facebook
MENNEET TAPAHTUMAT

Menneet tapahtumat löydät Historiaa-sivulta
Laitoskiertue

Koiton Laulu pitää vuosittain useita konsertteja erilaisissa hoivalaitoksissa, sairaaloissa, vankiloissa ja muissa laitoksissa tarkoituksenaan lisätä kulttuuritarjontaa ihmisille, jotka eivät muuten helposti pääse taidetilaisuuksiin.
 

Kuuba-levy

KOITON LAULU
En vivo en Sala Dolores

Koiton Laulu vieraili Santiago de Cuban kansainvälisillä kuorofestivaaleilla marraskuussa 2007 ainoana eurooppalaisena kuorona. Kuuban radio teki kuoron pääkonsertista Sala Dolores -salissa konserttiäänityksen, jonka voit ostaa 12 euron hintaan.

Levyä voi tilata sähköpostitse osoitteesta

paul.silfverberg@koitonlaulu.fi

Hintaan sisältyvät postitus- ja muut kulut. Levyn mukana tulee lasku, jossa on viitenumero. Toimitusaika on noin viikko.

 
Koiton Laulu: Viisikymmentä vuotta CD

KOITON LAULU
ViisikymmentÄ vuotta - 1973 - 81 & Taas päin!
Siboney LXCD 638 (2CD)

Koiton Laulun tupla-CD:llä on uudelleen masteroituja äänitteitä 1970-luvulta 1990-luvun alkuun, uudelleen äänitettyjä vanhoja helmiä ja uusimman konserttituotannon parhaimmistoa.

Levyä voi tilata sähköpostitse osoitteesta

paul.silfverberg@koitonlaulu.fi

Levyn hinta on sähköpostitilauksissa 25 euroa. Hintaan sisältyvät postitus- ja muut kulut. Levyn mukana tulee lasku, jossa on viitenumero. Toimitusaika on noin viikko.